Värt att veta

Inomhustemperatur

 

Att tillhandahåll rätt värme i lägenheten är viktigt både för er och oss, med tanke på miljö och energiförbrukning. Både för hög och låg temperatur kan bli problem för dig som hyresgäst. Under dagtid ska temperaturen vara 20-21 grader och på natten ca 18-20 grader. Vid väderomslag känns det ibland lite ruggigt inne. Är temperaturen 20-21 grader är allt som det ska och man får ta på en extra tröja.

Alla element behöver luft runt sig, ställ därför aldrig stora möbler eller häng tunga gardiner framför elementet eller nära termostatventilen.

Vädra kort och effektivt, gärna med tvärdrag. Att ha värmen på och samtidigt ett fönster på glänt kostar pengar.


Om rumstemperaturen skulle understiga 20 grader en längre tid, kan något fel ha uppstått. Gör en felanmälan i vanlig ordning!

 

 

Lampor och lysrör

Trasiga glödlampor och lysrör i lägenheten köper och byter du själv. Det gäller även glödlampor till spis, spiskåpa/fläkt och kylskåp. Tänk på att även byta glimtändare när du byter lysrör. Belysning i allmänna utrymmen som trapphus och källare är vårt ansvar.

 

OVK

Det finns en lag om obligatorisk ventilationskontroll (OVK). Den innebär att fastighetsägaren har ett ansvar för att ventilationsanläggningar kontinuerligt besiktigas och att brister åtgärdas.

Ventilerna i din lägenhet är mycket viktiga för att du ska få frisk luft. De behöver rengöras ca 2 gånger/år för att kunna hålla från och tilluft i cirkulation. Man ska aldrig täppa till eller montera ned ventilerna. Om man täpper till en ventil råkar systemet i obalans och tilluften måste tas från någon annan ventil. Antingen kommer du att uppleva drag i din lägenhet eller också drabbas din granne.

 

Sopsortering

Det är viktigt att vi tillsammans tar ett miljöansvar och följer de föreskrifter som gäller för sortering av sopor i vår kommun. Soporna sorteras i olikfärgade påsar, grön – komposterbart, röd – brännbart och övrig påse – övrigt avfall, som läggs i ett gemensamt sopkärl. För mer information, se sorteringsguiden.

Grovavfall är sopor som på grund av sin storlek inte kan läggas i sopkärlen. Hyresgästen ser själv till att soporna blir avhämtade, se turlista grovsophämtning.

 

Tips och råd – för att förebygga fel och spara energi

 

  Badrummet

  • Duscha istället för att bada. Rikta inte duschstrålen mot väggen.
  • Meddela oss om kranar eller WC-stol står och droppar.
  • Golvbrunnen måste rengöras ibland. Ofta beror dålig lukt på att den är igensatt med hår och annat. Ta bort gallret, häll ner rengöringsmedel tillsammans med varmt vatten och tvätta bort det som fastnat i brunnen, samt invändigt och på undersidan av gallret.

  Köket

  • Använd diskbalja istället för att skölja under rinnande vatten.
  • Frosta av frysen regelbundet, för att undvika dyra elräkningar. Isen ska tinas bort, aldrig hackas. Genom att ställa in kastruller med hett vatten, kan avfrostningen påskyndas. Torka ur frysen ordentligt efteråt. OBS! Använd aldrig hårtork, värmefläkt eller någon annan elektrisk utrustning när du skall frosta av frysen.
  • Tina upp djupfryst mat i kylskåpet, så spar du el.
  • Fettfiltret i fläkten behöver ibland rengöras. Ett tips är att lägga filtret i långpannan med hett vatten och diskmedel över natten, och sedan spola ur ordentligt.
  • OBS! Ingen matolja får hällas i avloppet!

El

  • En trasig säkring/propp är oftast skälet till att strömmen inte fungerar. Om strömmen går, kontrollera först säkringsskåpet i din lägenhet. Du ser att en säkring är trasig på att en liten metallbit fallit ned i ”fönstret” i säkringens framsida. Skruva ur den trasiga och sätt i en ny med samma beteckning. Säkringar kan du köpa i närmaste livsmedelsaffär. Går säkringen sönder direkt igen bör du kontrollera om det kan vara fel på någon elektrisk utrustning i din lägenhet. Är lägenheten utrustad med automatsäkring behöver du bara återställa den säkring som löst ut.
  • Byt ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor. Släck ljusen i tomma rum.
  • Låt aldrig TV, dator m.m. stå på standbyläge. Stäng av med strömbrytaren!
  • Tvätta inte halvfulla tvättmaskiner.